Vene rare, de Flavius Ardelean
Titlu: Vene rare
Autor: Flavius Ardelean
Data apariției: 26 nov. 2021
ISBN: 978-606-43-1268-6
Editura Nemira
Colecția n’autor
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 168
O nouă religie apare între blocuri
Un miros pestilențial se răspândește brusc în camera unui scriitor și-i întrerupe lucrul la un nou roman, acaparându-l cu totul. În încercarea de a găsi sursa acestuia, autorul descoperă că și ceilalți vecini au ieșit la ferestre, căutând o explicație. Moartea Grecului, canonizat pentru dogma pe care o împărtășise, dar și pentru că trupul său neînsuflețit plutește, e doar începutul: de aici încolo, un univers – recognoscibil și totuși inedit – se deschide, în și printre blocuri, în apartamente, deasupra parcărilor, în viscerele subsolurilor. Iar Rana Rece, Mâța Oarbă Atotvăzătoare, Zeul de sub Biserica Invizibilă, Vene Rare, Inșii Incandescenți sunt doar câteva dintre personajele care desfășoară lumea aceasta hipnotizantă la picioarele cititorului.
„Un tărâm fabulos, construit de un arhitect contemporan, asta este Oceanul de Betoane. Iar felul în care fiecare bloc se dezvăluie a fi o lume întreagă, cu religia ei, cu propriii conducători, cu prozeliți și cu supuși, cu eroi și cu cei care stau pe margine, cu sfinți, dar și cu idoli falși, arată că acest tărâm nu putea avea un cronicar mai nimerit decât Flavius Ardelean. O scriitură ca un joc de lego în care, cu aceleași piese, construiești continuu altceva. Un scriitor mereu surprinzător, cu toate că știi la ce să te aștepți când deschizi o carte de-ale lui.“ – Michael Haulică
„Un roman-metaforă, pe mai multe planuri, Vene Rare este cea mai autobiografică dintre cărțile lui Flavius Ardelean (deși nu chiar în sensul în care suntem obișnuiți), unde căutare și acasă sunt doi dintre pilonii esențiali. Acestora li se alătură câteva cuvinte-cheie: literatură (și sensul ei), spiritualitate, tenebră, ermetism, ochi magic, (auto)ironie, demență colectivă, viață și moarte – și viceversa. Cu valențe de testament, cartea este scrierea care marchează o ruptură și anunță o nouă direcție în proza acestuia, întrevăzută încă de la ultima povestire din volumul său anterior, Câteva feluri de a dispărea. La finalul ei, nu numai că vei aștepta cu sufletul la gură următorul capitol literar, ci vei rămâne și cu o duhoare pregnantă în nări.“ – Eli Bădică
Copiii ecosistemului, de Ilinca Mănescu
Titlu: Copiii ecosistemului
Autor: Ilinca Mănescu
Data apariției 19 nov. 2021
ISBN 978-606-43-1269-3
Editura Nemira
Colecția n’autor
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 192
O distopie ecologică queer
Copywriter la Agenția de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenței, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informații despre implant și efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societății în luxili și non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea și din jurul ei. Provocat de abuzurile din copilărie și din relații – de iubire cu Ilora, de prietenie cu Kril ori Caramel și de (pseudo-)suport cu nutriile – și de traumele, suferințele și cruzimile din viața sa. Își va găsi Nora locul, libertatea, vocea într-o lume aflată în pragul unei noi ere?
„Nora eșuează în toate: în relația cu femeia iubită, cu părinții, cu nutriile adoptate. Nici măcar implantul genetic pentru campania căruia lucra nu funcționează pentru ea. Dar Nora continuă să caute lumina. Cu profunzime de scriitoare-medic, Ilinca Mănescu duce metafora literaturii ca radiografie până în pânzele cele mai luminoase. Copiii Ecosistemului e o distopie inteligentă și de o imensă tandrețe, care ne revelează dorințele, umbrele și vulnerabilitățile noastre într-o lumină hipnotică.“ – Maria Manolescu
„Într-un univers aflat la terapie intensivă, Ilinca Mănescu îndrăznește să debuteze cu o distopie ecologică queer – între noi fie vorba, e primul roman distopic queer din literatura română publicat de o scriitoare queer –, care pune presiune pe rănile care dor atât colectiv, cât și individual: iubirea, epuizarea resurselor, dezbinarea societății, lupta pentru supraviețuire, spațiul privat devenit public, legătura dintre om și natură, pierderea (parțială a) umanității prin violențe, abuzuri, putere. Cu grijă, cu empatie, cu mână sigură. Și cu Nora, protagonista ei atașantă, unul dintre Copiii Ecosistemului, care te ține aproape de ea în vreme ce te plimbă prin lume, prin măruntaie și prin lumină. O carte cât o viață.“ – Eli Bădică
Involuție, de Max Brooks
Titlu: Involuție
Autor: Max Brooks
Data apariției 17 dec. 2021
Titlu original Devolution
ISBN 978-606-43-1267-9
Traducător Mihai Dan Pavelescu
Editura Nemira
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 328
- De la autorul bestsellerului RĂZBOIUL Z
- Bestseller The New York Times
- Finalist al Premiului Locus
ADAPTEAZĂ-TE! SUPRAVIEȚUIEȘTE! INVOLUEAZĂ!
Erupția sălbatică a lui Mount Rainer a fost doar începutul dezastrului. Povestea masacrului din orășelul Greenloop ar fi trecut aproape neobservată, dacă nu ar fi fost recuperate jurnalele lui Kate Holland, care conțin aventura ei aproape imposibil de crezut.
Alături de pasionantele cercetări și de interviurile despre creatura legendară care a provocat baia de sânge din acea comunitate, mărturia lui Kate redă, într-un mod cutremurător, lupta pentru supraviețuire a unor oameni care înfruntă un prădător teribil, confruntarea dintre sălbăticie și civilizație.
Și dacă tot ce a văzut Kate în acele zile e adevărat, trebuie să acceptăm imposibilul: că Bigfoot trăiește și că e o bestie puternică și feroce.
„Personajele sunt atât de credibile, încât ai senzația că le-ai întâlnit în viața reală și-ți vine să le strigi s-o ia la fugă. Involuție e o carte fenomenală!“ – JOSH MALERMAN, autorul romanului Bird Box
Involuție este „thrillerul despre Bigfoot de care nu știai că ai nevoie și unul dintre cele mai bune romane horror pe care le-am citit vreodată.“ – BLAKE CROUCH, autorul seriei WAYWARD PINES
Lifelike (LIFEL1K3. REALISTIK) – Jay Kristoff
Titlu: Lifelike (LIFEL1K3. REALISTIK)
Autor: Jay Kristoff
Traducere din limba engleză de Silviu Genescu.
Vârsta recomandată: +12 .
Lectură recomandată pentru clasa: + VII.
Hardcover, 416 p
Înalţime: 22 cm, lăţime: 15 cm
ISBN 9786069000779
Prezentarea editurii
PRIMA CARTE DIN SERIA LIFEL1K3
Cicatricele voastre arată cine sunteți. Pielea voastră-i pagina, urmele lăsat de răni sunt cerneala care deapănă povestea vieții noastre.
Înainte de Revoltă, au fost ei, realistikii. Aproape umani, aproape perfecți. Creația unui savant cu aspirații demiurgice. După aceea a mai rămas doar ea – o adolescentă prinsă într-o viață care nu-i aparține, cu amintiri pe care nu le-a trăit. Pentru Evie, traiul în Resturi – un loc decăzut într-o lume post-apocaliptică – se schimbă brusc când îl întâlnește pe Ezekiel, un realistik a cărui existență se împletește cu a ei.
Dar pentru a afla adevărul, fata trebuie să se întoarcă acolo unde a început totul.
Este ușor să iubești pe cineva când viața este ușoară. Dar afli din ce-i făcută dragostea ta în momentele grele.
Helliconia #3. Iarna – Brian Aldiss
Titlu: Helliconia #3. Iarna
Autor: Brian Aldiss
Publicată în decembrie 2021
Traducere din limba engleză de Cristina Ghidoveanu
Vârsta recomandată: +14
Lectură recomandată pentru clasa: + IX
Hardcover, 496 p
Înalţime: 21 cm, lăţime: 14 cm
ISBN 9786069000991
Prezentare editurii
Helliconia era celebră pentru iernile lungi, dar acelea nu însemnau moartea naturii, ci somnul ei, din care planeta avea să se trezească neîndoielnic. Pe de altă parte, iarna nucleară nu promitea revenirea primăverii.
Alternanța anotimpurilor punctează istoria Helliconiei, o planetă situată la o mie de ani-lumină de Pământ, scăldată în lumina a doi sori. Acum este vremea frigului, iar pentru locuitorii planetei urmează un mileniu al declinului și poate colapsul civilizației create în timpul verii.
Iminența iernii evidențiază dimensiunea cosmică și tragică a unei istorii asupra căreia indivizii dețin puțin control, din care se străduiesc să scape cu viață, să spere și să aștepte cu nerăbdare revenirea primăverii.
Întunericul, gerul și tăcerea se aștern deasupra Helliconiei, iar modul în care va supraviețui omenirea depinde de resursele ei mentale și emoționale.
Morții nu vorbesc niciodată despre politică.
Minunile Sfântului Sisoe – George Topârceanu & Aurel Cărășel
Titlu: Minunile Sfântului Sisoe
Autori: George Topârceanu & Aurel Cărășel
Coperta: George Ionescu
Ilustraţia: Vasily Petov – Hoinarul (pictură, 1870)
Nr. pag.: 260
ISBN 978-606-9057-95-7
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #38
Seria: Clasici Renăscuţi, #4
Volumul de față continuă Seria ”Clasici Renăscuți”, un proiect al Editurii Pavcon prin care povestirile și nuvelele unor titani ai literaturii române, la care autorii au lăsat finaluri deschise, sunt continuate în zilele noastre de scriitori contemporani. Aceștia se străduiesc să preia stilul epocii și al scriiturii respective, oferindu-ne încântătoare reverberații emoționale, menite să ne facă să retrăim fiorul unei lecturi de înaltă calitate.
După continuarea a patru povești de Ion Creangă, în volumul ”Și-nc-odată ca niciodată”, a nuvelei lui Mihai Eminescu, ”Avatarii Faraonului Tlá”, precum şi a nuvelei „Hanul lui Mânjoală”, de Ion Luca Caragiale, scriitorul Aurel Cărășel ne incântă acum cu continuărea unei binecunoscute nuvele fantastice semnate de marele poet şi scriitor George Topârceanu.
Conține nuvelele:
Minunile Sfântului Sisoe, de George Topârceanu
Minunile Sfântului Sisoe (II), de Aurel Cărășel
Aripile Albastre 08 – AXA TIMPULUI – Anamaria Borlan
Titlu: Aripile Albastre 08 – AXA TIMPULUI
Autor: Anamaria Borlan
Coperta: Andrei Nicolescu
Nr. pag.: 336
Seria: Aripile Albastre, vol. 8
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #47
Aripile Albastre este povestea unui adolescent japonez, trăitor în Tokyo, care descoperă în podul casei un jurnal scris în urmă cu peste un secol de o contesă de la curtea reginei Victoria… Și de-aici, povestea începe să erupă aidoma unui vulcan, pe… mii și mii de pagini.
”Axa Timpului” este cea de-a opta carte din Seria Aripile Albastre, o serie fantastică prin scriitura migăloasă și exactă, prin atmosfera creată și, mai ales, prin simbolistica japoneză specifică.
Aripile Albastre – o epopee pe care o vei prețui și vei fi încântat să o ai în biblioteca ta!
Artificial, de Cornel Bălan
Titlu: Artificial
Autor: Cornel Bălan
Coperta: Mihail Victus
Nr. pag.: 372
ISBN: 978-606-9057-99-5
Colecţia: Colecția Science-Fiction, #162
Un excelent volum de povestiri SF și fantastice, cu care ne încântă scriitorul canadian de origine română Corneliu Bălan.
Conține povestirile:
Artificial
Sferoidul
Ultima frontieră
PAIZ
Distorsiuni
Post Solar Saints
Mașina de teleportat contrafăcută
Dificultăți tehnice
Contact
Cine-i un cățel deștept?
Femeia din vis
Alegeri
Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul – Alan Moore, Eddie Campbell
Titlu: Din iad. O autopsie a lui Jack Spintecătorul
Ilustrații color de Eddie Campbell
Autor: Alan Moore
Traducere din limba engleză de Alex Văsieș
Hardcover, 576 p
Înalţime: 25,4 cm, lăţime: 19.05 cm
ISBN 9786067107951
- Cinci premii Eisner
- Prix De La Critique, Festivalul Internațional de Bandă Desenată de la Angoulême
- Premiul Harvey & Ignatz pentru cel mai bun roman
- Premiul Horror Guild
- Bestseller New York Times
Doctorul Gull este foarte respectat în comunitatea londoneză de la sfârșitul secolului XIX. Medic și recunoscut mason, Sir William Gull devine printr-o conjunctură neașteptată confidentul reginei Victoria și singurul care poate ajuta familia regală să evite un scandal în care e implicat însuși nepotul reginei, prințul Albert Edward. Nimeni nu l-ar fi putut bănui vreodată pe Sir William Gull de vreo faptă imorală. Dar în toamna anului 1888, un criminal în serie, care își atribuie numele de Jack Spintecătorul, îi pune pe gânduri pe polițiști – semnele de pe trupurile victimelor arată că ucigașul are solide cunoștințe de anatomie. Povestea învăluită în mister dă astfel naștere uneia dintre cele mai sângeroase legende din toate timpurile.
„Înspăimântător de complex” Douglas Wolk, Publishers Weekly
„Romanul meu grafic preferat… o operă monumentală despre crimele lui Jack Spintecătorul, despre întunecata epocă victoriană în care acestea au avut loc și zorii secolului XX” Warren Ellis, Entertainment Weekly
„Poate cea mai ambițioasă, inovatoare și documentată operă istorică ficțională a ultimilor ani” Kevin Jackson, The Independent
„O meditație asupra răului, un dosar de cercetare, un comentariu asupra Angliei victoriene… o operă impresionantă” Patrick Day, The Los Angeles Times
Zidul, de John Lanchester
Titlu: Zidul
Autor: John Lanchester
Zidul / The Wall de John Lanchester este un roman fascinant și tulburător care te va hipnotiza încă de la primele pagini. Zidul este o distopie care atinge probleme cât se poate de reale ale vremurilor pe care le trăim, precum: dezechilibrul climatic, teama tot mai acută sau disensiunile politice majore, însă, în ciuda acestui fapt, rămâne o distopie. Una atât de bine scrisă, încât, scriitorul și jurnalistul american Michael Lewis a numit-o «un „1984” (n.r: 1984 de George Orwell) al timpurilor noastre».
Acțiunea romanului se petrece într-un viitor sumbru, mai precis, în Lumea nouă de după Schimbare. Nu știm dacă a fost intenția autorului sau nu, dar, deși totul este pură ficțiune, sentimentul că această Schimbare s-ar putea petrece cât de curând în viitor este extrem de viu pe tot parcursul lecturii. În acest viitor, copiii își urăsc părinții, pentru că îi condamnă pentru Schimbare, iar dura luptă pentru supraviețuire se dă între Apărători și Ceilalți. Dar partea cea mai tristă a romanului o reprezintă de departe tabloul unei lumi care și-a pierdut complet sensul. Tabloul unei lumi în care nimeni nu își mai dorește să facă copii decât în schimbul unei recompense substanțiale, pentru că lumea e atât de îngrozitoare…
REVISTE
Gazeta SF #18 (113) / 29 noiembrie 2021
Sumarul Gazetei SF, numărul 18:
EDITORIALE: 6 decembrie, Cătălin Badea-Gheracostea
BD: Vladimir Colin şi banda desenată, de Dodo Niță
GRAFICĂ: Coperți la Vladimir Colin (I), de CAT Graur
CARTE: Aparițiile SFFF din noiembrie 2021 în Franța, de CAT Graur
ESEURI: În VR: Recenzie – Oculus Quest 2, de Răzvan T. Coloja
INTERVIURI: Philip K. Dick: „ Întreabă câinele. Poate că știe ceva ce noi nu știm”, de Cornel Bălan
LITERATURĂ: Un premiu pentru fantezia din cărțile unor tați și fii, Cătălin Badea-Gheracostea
PAMFLETE: Lista scurtă cu nominalizările Premiilor COLIN, 2021 – ediția a VIII-a (pentru anii 2017-2019) –, Cătălin Badea-Gheracostea
ARTICOLE: Invitație la festivitatea de decernare a premiilor Vladimir Colin, Cătălin Badea-Gheracostea
ARTICOLE: Premiile Colin pentru anii 2017 — 2019, via Discord, Dan Popescu
Fanzinul ArtZONE S.F. NR.2/2021
Fanzin editat de Asociația Culturală ArtZONE Brăila cu sprijinul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila. Revista poate fi citită online.
Cuprins:
– Scrisoare din spațiu, de Monica Smeu
– Întâi va fi Goodwill, de M. Șt. Cărbunaru
– Reprezentația, de Maria Teodora Popescu
– Pe lună plină, de Gabriel Leonard Sîrbu
– Vecinii, de Mircea Cărbunaru
– Căderea, de Monica Smeu
Helion Online #124 / noiembrie 2021
Revista online timișoreană a ajuns la numărul 124. Din sumar:
Povestiri
Omul providențial, de Victor Martin
Un fiu se naște, de Florin Giurcă
Dormi pe propriul tău risc, de Frank Roger
Curățarea cuiburilor, de Brandon Crilly
Recenzii
Coarne de Bour – România sub Asediu, de Adrian Bancu
AMURGUL ELKILOR, Editura Creator 2021, de Redacția Helion
Interviuri
Transumanism și noua rasă umană, de Redacția Helion
Transumanism și noua rasă umană, de Redacția Helion
Dosarele imposibilului
Teroarea din Berkeley Square, de Rodica Bretin
Melotronica
Melotronica #59 noiembrie 2021, de Adrian Bancu
Musica eterna
Dazzle Ships – Orchestral Manoeuvres in the Dark, de Adrian Bancu
Filme
La început au fost… Eternii, de Bianca Sol
Aforisme de Robert Heinlein (VI), de Tudor Beșuan