Desprindere lentă, de Silviu Genescu
Titlu: Desprindere lentă
Autor: Silviu Genescu
Colecție: Seniorii imaginației
Editura: Eagle
Format: Paperback
Gen: Proză scurtă, Science Fiction
Număr de pagini: 628
Redactor: Antuza Genescu
Descrierea editurii
Silviu Genescu este cetățeanul unor lumi incredibile. Familiare iubitorilor de science-fiction, șocante pentru cei care află despre ele pentru prima oară, acestea relevă, în Desprindere lentă, volum apărut la Editura Eagle, un autor fascinat de contactul cu extratereștrii și cel dintre extratereștri, de saltul, voluntar sau nu, dintr-un univers într-altul, dintr-un timp într-altul, de new space opera și de inteligența artificială strecurată insidios printre oameni.
Ceea ce îl distinge pe Silviu Genescu de alți autori care explorează aceleași teme este gama de instrumente folosite pentru a dezvălui frontiera dintre spații paralele și secvențe temporale și intervenția, doar aparent subtilă, a elementului extraterestru: blândele pasiuni umane, ca muzica și șahul, sau – într-un mod pe cât de neașteptat, pe atât de mișcător – lacrimile. Este doar o parte din recuzita unui autor de science-fiction român remarcabil, a cărui sensibilitate iese la lumină și prin personajele sale, locuitori, asemenea lui, ai lumilor spectaculoase pe care le creează.
„Prozator, traducător, grafician şi redactor SF, Silviu Genescu este un remarcabil profesionist al genului, cu o nu foarte largă, dar expresivă paletă de mijloace combinatorii, capabile să dea subiectelor sale senzaţionale credibilitate la nivel ficţional şi valoare la cel al tratamentului literar. Este.un ins inteligent, inventiv, dispus să şocheze din start şi să-şi dezvolte subiectele în regimul unor efecte ce ţin de senzaţional, operând degajat cu elementele unui miraculos de extracţie fantastică, reconvertit însă discret la exigenţele genului SF.”
Mircea Opriță
Stăpânul umbrelor – Zorii războiului, de Ana-Maria Negrilă
Titlu: Stăpânul umbrelor – Zorii războiului
Autor: Ana-Maria Negrilă
ISBN: 978-606-9027-16-5
Editor: Editura Crux
Dată publicare: 2023
Număr de pagini: 512
Citește un fragment din roman online în revista Galaxia 42.
Descrierea editurii
Continuând intriga romanului Trezirea, volumul Zorii războiului încheie seria Stăpânul umbrelor aducând împreună toate personajele îndrăgite din primul volum într-o confruntare pe viață și pe moarte cu Umbrele care amenință să distrugă lumea.
Palpitant, plin de răsturnări de situaţie și mereu surprinzător, volumul reprezintă nota finală a unei simfonii grandioase, trăgând astfel cortina peste un multivers uluitor și o istorie post-umană excepțională în profunzimea ei.
Profetul tenebrelor, de Brunno Livadaru
Titlu: Profetul tenebrelor
Autor: Brunno Livadaru
Editura: Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2022
Nr. pagini: 138
Gen: fantasy, aventură
Colecția: Pegasus
ISBN: 978-606-95325-4-6
Descrierea editurii
„Profetul Tenebrelor” este o epopee fantastică ce descrie aventurile unor râme dintr-o comunitate subterană stranie, autointitulată pompos „Inelaţii”. Romanul va fi o provocare pentru oricine îl deschide. Îţi va fi greu să povesteşti apoi cu entuziasm că ai citit o carte despre nişte râme, fără să fi luat drept puțin ţicnit, dar, în acelaşi timp, vei arde de nerăbdare să împărtăşeşti tuturor un pic din incredibila şi nebuneasca lume a unor Inelaţi care te-au cucerit. Atenție, deci, la Inelați! Vă intră sub piele!
Cetatea cucului din nori, de Anthony Doerr
Titlu: Cetatea cucului din nori
Autor: Anthony Doerr
An apariție: 2022
Pagini: 528
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-606-097-138-2
Colecție: Raftul Denisei
Traducere şi note: Iulia Gorzo
„Uimire și disperare, dragoste, distrugere și speranță – toate își află locul în intriga somptuoasă a romanului.“ — Observer
„Într-o lume în care natura și poveștile sunt mai prețioase ca oricând, acest roman minunat educă, vindecă și inspiră deopotrivă.“ — The Times
Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, ANTHONY DOERR a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award. Își continuă cariera de scriitor cu romanul Despre Grace (About Grace; Humanitas Fiction, 2021), unul dintre cele mai frumoase și convingătoare debuturi ale noului secol, publicat în 2004 și încununat în 2005 cu Ohioana Book Award, fiind finalist la PEN USA Fiction Award în același an. A urmat, în 2007, cartea de memorii Four Seasons in Rome. Un nou volum de povestiri, Memory Wall, apărut în 2010, îi aduce în 2011 The Story Prize și Ohioana Book Award. Povestirile lui Anthony Doerr au câștigat patru O. Henry Prizes și au fost antologate în The Best American Short Stories, The Anchor Book of New American Short Stories, The Scribner Anthology of Contemporary Fiction. Toată lumina pe care nu o putem vedea (All the Light We Cannot See; Humanitas Fiction, 2016), publicat în 2014 și devenit bestseller internațional, este considerat de critici una dintre cele mai ambițioase și mai spectaculoase opere de ficțiune, dar și unul dintre marile romane ale secolului XXI. În 2015 a câștigat Pulitzer Prize și Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. A mai primit Australian International Book Award, iar în 2014 a fost finalist la National Book Award. Este tradus în peste cincizeci de țări. Cloud Cuckoo Land, al treilea roman al său, foarte așteptat, a apărut în septembrie 2021 și a ajuns imediat pe lista de bestselleruri New York Times.
O lume fără barbați – Christina Sweeney-Baird
Titlu: O lume fără bărbați
Autor: Christina Sweeney-Baird
Editura: Rao
Tip copertă: Paperback
ISBN: 9786060067351
Nr. Pagini: 440
Descrierea editurii
O carte tulburătoare care, deși este scrisă sub forma unei povești din viitor, poate reprezenta realitatea imediată: un virus care îi ucide doar pe bărbați creând o nouă ordine a lumii. Totuși, în spatele acestei provocări ipotetice, se află o voce plină de speranță și curaj.
Așadar, un roman fantastic în care bărbații poartă virusul și doar femeile ne pot salva pe toți. În anul 2025, în Scoția a apărut un virus misterios – generând o boală letală care pare să afecteze doar bărbații.
Când doctorul Amanda MacLean raportează acest fenomen, este respinsă ca fiind isterică. Până când avertismentul ei este ascultat, este prea târziu. Boala devine o pandemie globală și una politică. Victimele sunt toate bărbați. Lumea devine atipică – o lume a femeilor.
O poveste care va urma. Seria Către stele Vol.1 – Sylvain Neuvel
Titlu: O poveste care va urma. Seria Către stele Vol.1
Auto: Sylvain Neuvel
Editura: Rao
Tip copertă: Paperback
ISBN: 9786060067771
Nr. Pagini: 352
Descrierea editurii
În „O poveste care va urma” – primul volum al trilogiei „Către stele” –, narațiunea este construită în jurul reprezentantelor unei rase extraterestre, care își spun Kibsu. De-a lungul
mileniilor ele străbat lumea, și astfel le vom regăsi în zona populată de sciți a fluviului Volga, în Orientul Apropiat, în Rusia Kieveană, iar mai apoi în Germania nazistă, în Uniunea
Sovietică și în Statele Unite ale Americii. Generație după generație, ele sunt urmărite de niște bărbați extratereștri, Rādi Kibsi, și astfel existența lor se transformă într-o luptă pentru supraviețuire și pentru a păstra cunoașterea.
Firul narativ principal al romanului este construit în jurul personajului Mia. Aceasta se află în 1945 în Germania
nazistă, unde are misiunea de a-l extrage din rândul naziștilor pe savantul Wernher von Braun și de a-l aduce în tabăra
americană pentru a participa la dezvoltarea programului spațial al acestora. Ulterior o regăsim în U.R.S.S. și în S.U.A
cu scopul de a-i ajuta pe oameni in călătoria lor către stele.
Până la ultima dintre noi. Seria Către stele Vol. 2 – Sylvain Neuvel
Titlu: Până la ultima dintre noi. Seria Către stele Vol. 2
Autor: Sylvain Neuvel
Editura: Rao
Tip copertă: Paperback
ISBN: 9786060068341
Nr. Pagini: 336
Descrierea editurii
Prima regulă este cea mai importantă: „Fugi întotdeauna, nute lupta niciodată”. Timp de generații, familia Miei a modelatistoria Pământului pentru a-i conduce pe oameni către stele,ceea ce adesea a implicat decizii brutale și sfâșietoare. Acum,este anul 1968 și Mia este pe punctul de a-și împlini destinul,gata să lanseze primii oameni în spațiu. Doar că nu o poateface încă. Adversarul este pe urmele sale, viitorul planeteieste în joc și respectarea Primei Reguli nu mai este o opțiune.Pentru prima dată după o sută de generații, familia Miei vatrebui să aleagă să reziste, riscând nu doar dispariția liniei lorde sânge, ci și viitorul rasei umane.
Felinarul Magic al Omului-Câine, de Chriss D. Ross
Titlu: Felinarul Magic al Omului-Câine
Autor: Chriss D. Ross
Editura: Ink Story
An: 2022
Număr de pagini: 98
Gen literar: Ficțiune
Copertă: Broșată
ISBN: 978-606-95355-7-8
Descrierea editurii
La hotarul dintre Realitate și Visare, adică acolo unde Veridicul și Verosimilul se suprapun și se întrepătrund, această povestire îți va arăta o poartă spre Fabulos; o Poartă spre o întâmplare enigmatică de demult pe care Istoria a consemnat-o, dar fără a-i conserva culorile și semnificațiile profunde. Dacă Poarta ți se va deschide, pășește cu grijă prin acel Tărâm, căci acolo te-ai putea întâlni chiar cu tine însuți, cu insurgențele și emoțiile tale, iar experiența unei asemenea transe poate lăsa o amprentă deosebit de persistentă…
– Chriss D. Ross –
Sâmbătă seara, în Cișmigiu – Aurelia Chircu
Titlu: Sâmbătă seara, în Cișmigiu
Autor: Aurelia Chircu
Editura: Editura Petale Scrise
Anul apariției: 2022
Număr pagini: 252
Gen: mister, thriller, historical romance
ISBN: 978-606-95548-7-6
Copertă: Maria Cătălina Buboc
Descrierea editurii
Bucureștii anului 1912 se pregătesc de carnaval.
Anemona, Cesonia și Aimée sunt colege de liceu și bune prietene. Fetele deschid un club în care tinerele înscrise își împărtășesc ce au visat în noaptea în care și-au pus busuioc sub pernă.
Fiecare dintre ele pare să-și fi găsit alesul și sunt fericite, însă, de la o vreme, busuiocii lor încep să dispară fără urmă…
Lisandra i-a fost mereu ca o soră nepoatei sale, Anemona. Până de curând, când femeia a cunoscut un tânăr misterios, parcă venit din altă lume, care i-a dat-o pe a ei peste cap.
De carnavalul acesta, morții vin la Târgul de Crăciun din Cișmigiu…
***
Mi-a plăcut tabloul despre târgul de Crăciun. Acolo chiar este Crăciunul, îl simt, îl vad, îl miros, iar povestea se întrepătrunde frumos cu cea a sărbătorii. Dialogul perfect, fără detalii inutile care să distragă atenția de la acea atmosferă este livrat eficient și dozat atât cât trebuie pentru a nu umbri limbajul frumos și curgător al descrierii. – Mircea Cărbunaru – scriitor și publicist
Scânteie în beznă, de Stacy Willingham
Titlu: Scânteie în beznă
Autor: Stacy Willingham
Data apariției 22 feb. 2023
Titlu original: A Flicker in the Dark
ISBN 978-606-43-1497-0
Traducător: Alexandru Szollo
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 392
Număr volume 1
Descrierea editurii
„O carte excepțional de inteligentă și de captivantă!“
The Washington Post
Finalist GOODREADS CHOICE AWARD pentru BEST MYSTERY & THRILLER și pentru BEST DEBUT NOVEL
Unul dintre cele mai așteptate romane polițiste ale anului 2022 pentru GOODREADS • NERD DAILY • CRIME BY THE BOOK
Când Chloe Davis avea numai doisprezece ani, din orășelul ei natal din Louisiana au dispărut șase adolescente. Până la sfârșitul verii, tatăl ei a mărturisit că le ucisese pe toate și a fost condamnat la închisoare pe viață, lăsând-o pe Chloe și pe ceilalți membri ai familiei sale să facă singuri față cumplitului adevăr și să încerce să își continue existența.
Au trecut de atunci douăzeci de ani, iar Chloe a devenit psihologă, are un cabinet în Baton Rouge și se pregătește pentru propria nuntă. Se pare că, în sfârșit, va avea parte de fericirea pentru care s-a luptat din greu, deși uneori simte că, asemenea adolescenților cu probleme pe care îi consiliază, nu deține deloc controlul asupra vieții sale. Așadar, când, una după alta, puștoaicele din vecini încep să dispară, amintirea cumplitei veri din copilăria ei revine și o doboară.
Oare Chloe e paranoică pentru că descoperă nenumărate asemănări între crimele din trecut și cele din prezent? Dar dacă, pentru a doua oară în viața ei, tânăra e pe punctul de a demasca un criminal în serie?
„Stacy Willingham ne prezintă o poveste impecabil scrisă și o protagonistă a cărei vulnerabilitate ne va face să o îndrăgim imediat. Acesta este un roman de debut extraordinar de puternic, perfect pentru toți cei care vor să citească un thriller plin de suspans.“ – Booklist
„Un thriller psihologic despre fiica unui ucigaș în serie. Intens. Întunecat. Înfiorător.“ – Marian Coman, redactor-șef Armada
Trilogia Marte, Kim Stanley Robinson (reeditare)
Titlu: Trilogia Marte (Marte roși, Marte verde, Marte albastru)
Autor: Kim Stanley Robinson
Data apariției: 9 mar. 2023
ISBN: 5949090003094
Traducător: Emil Sîrbulescu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Număr volume 3
Descrierea editurii
Scrisă desăvârșit, una dintre cele mai cunoscute trilogii science-fiction urmărește traseul planetei Marte de la un deșert arid până la o planetă plină de viață: organizarea unei expediții uriașe, colonizarea și supraviețuirea într-o atmosferă ostilă vieții, apoi, pasul logic pentru istoria unei umanitați încercată de războaie, lupta pentru independența. Faptul că „Marte Roșu” a primit premiul Nebula în 1993, „Marte Verde” premiile Hugo si Locus, iar „Marte Albastru” aceleași ultime două premii menționate, nu face decât să confirme că avem de-a face cu o capodoperă.
Trilogia MARTE reprezintă mai mult decât o simplă utopie cosmică: este, cu adevărat, istoria construirii unei noi societăți, cu bucurii și neîmpliniri, cu aventuri și descoperiri științifice, cu dragoste și trădare. Pe scurt, o frescă SF demnă să stea alături de cele mai mari capodopere ale literaturii universale.
„O carte uluitoare… Cel mai bun roman care s-a scris vreodată despre colonizarea planetei Marte.“ – Arthur C. Clarke
„Comparată adesea cu seria DUNE a lui Frank Herbert, TRILOGIA MARTE devansează fără nicio dificultate toate celelalte romane de anticipație despre colonizarea planetei Marte.“ – Booklist
„Complexă, excelent argumentată științific și bine ancorată în realitate, trilogia lui Kim Stanley Robinson pare a fi manualul perfect pentru colonizarea planetei Marte. După lectură, o să te trezești privind cu alți ochi proiectele spațiale ale lui Elon Musk.“ – MARIAN COMAN, redactor-șef ARMADA
E greu să fii zeu, de Arkadi Strugațki și Boris Strugațki (reeditare)
Titlu: E greu să fii zeu
Autori: Arkadi Strugațki și Boris Strugațki
Data apariției: 30 mar. 2023
Titlu original: Hard to be a god
ISBN 978-606-43-1544-1
Traducător: Valerian Stoicescu
Editura Nemira
Imprint Armada
Colecția Armada
Format Paperback
Dimensiuni 130 x 200 mm
Nr. pagini 192
Număr volume 1
Descrierea editurii
Un SF clasic și o viziune strălucită despre răul care pare să domine universul.
Anton este un agent sub acoperire din viitorul Pământului. El călătorește pe o planetă străină a cărei civilizație nu a progresat dincolo de Evul Mediu. Deși are cunoștințe foarte avansate față de acelea ale societății în mijlocul căreia a ajuns, lui Anton îi este interzis să se amestece în evoluția naturală a istoriei locale, așa că își asumă rolul unui nobil arogant care nu face altceva decât să participe la dueluri și la turniruri.
Simplu observator, nu are dreptul să intervină, dar cum ar putea să rămână indiferent în fața cruzimii și a nedreptății atunci când cei pe care ajunge să-i iubească sunt în pericol?
„Un roman interesant, captivant și care vă va bucura…“ – The New York Times
„O carte cu totul și cu totul grozavă… serioasă și plină de imaginație” – Ursula K. Le Guin
„Ce ar fi dacă te-ai duce, cu mintea și cunoștințele de acum, într-o societate medievală? O poveste provocatoare despre putere și responsabilitate, despre opresiune și abrutizare, despre limitele minții umane în a înțelege lumea.“ – MARIAN COMAN, redactor-șef ARMADA