Confesiunile Maestrului Păpușar, de Ionuț Manea
Autor: Ionuț Manea
Titlu: Confesiunile Maestrului Păpușar
Editura: Tracus Arte
„Pe Ionuț Manea l-am descoperit grație prozelor sale scurte publicate la rubrica „Flash fiction stories” de pe platforma Literomania: un tânăr prozator extrem de talentat, cu un univers personal bine conturat, erotic și cinic à la Sade, suprarealist și mecanomorf, cu mii de fire ale poveștilor manevrate cu abilitate de misteriosul „păpușar” prezent și în titlul volumului său de debut. Un univers uman tratat într-o manieră necruțătoare și fascinantă în același timp, care anunță un scriitor aparte, cu o voce puternică.”
Adina Dinițoiu, critic literar, editor Literomania
„Încă de la primele povestiri publicate în Literomania, Ionuț Manea promitea ceva mai mult decât un simplu debut. Proza sa, cu inserții suprarealiste, dar, în același timp, bine ancorată în universul cenușiu al vieții de zi cu zi, impunea deja printr-o scriitură bine stăpânită, cursivă, fără sincope, fără pauze stânjenitoare. Puse una lângă alta, povestirile lui Ionuț Manea conturează cu o pregnanță și mai acută un univers apăsător, ale cărui personaje își consumă singurătățile într-un joc crud de-a victima și călăul, joc manevrat din culise de un maestru păpușar suprem, al cărui avatar, Marele Iepure Alb, apare atunci când fragila graniță dintre rațiune și nebunie, dintre sens și nonsens este spulberată. Proza lui Ionuț Manea nu împrumută, prin urmare, multe din arsenalul literar mizerabilist. De asemenea, nici din stridențele literaturii cu tentă autobiografică. În schimb, scenele din Confesiunile Maestrului Păpușar, prin excentricitatea lor, dar și prin grația detașată cu care străpung, asemenea unui ac de seringă, epiderma unei realități oprimante, dau seama de un scriitor cu o voce distinctă pe care eu, personal, am pariat deja cu toată încrederea.”
Raul Popescu, critic literar, editor Literomania
Vin de păpădie, de Ray Bradbury
Vara anului ’28 a fost un sezon ieșit din comun pentru un băiat aflat la pubertate. O vară cu mere verzi, peluze cosite și adidași noi. De petarde pe jumătate arse, de adunat păpădii, de cinele bune ale bunicii. A fost o vară cu dureri, și minuni, și albine iluzorii de aur. O vară magică, atemporală în viața unui băiat de doar doisprezece ani, pe nume Douglas Spaulding – povestite de inegalabilul Ray Bradbury.
- Titlu: Vin de păpădie
- Titlu original: Dandelion Wine
- Traducere din limba engleză de Oana Clapa
- Autor: Ray Bradbury
- Editura: Paladin
De pe site-ul editurii
„Această carte despre trecut – în zilele noastre, anul 1928 pare un trecut foarte îndepărtat – devine o povață pentru noi, cititorii: trebuie să ne bucurăm cât de mult putem de prezent.“ – conceptualfiction.com
„În canonul literar al lui Bradbury, Vin de păpădie rămâne cartea sa cea mai personală, reamintirea semi-autobiografică a unei veri din anul 1928 într-un orășel magic.” – harpercollins.com
Marea de fier, de China Miéville
Sham Yes ap Soorap este asistent medical la bordul cârtițierei Medes. Lumea post-apocaliptică în care el trăiește este practic o mare de fier – în toate direcțiile, se întinde o infinitate de căi ferate încrucișate, linii paralele, comutatoare și sensuri giratorii –, iar solul de sub șine este ostil și din el țâșnesc creaturi feroce și uriașe. Atras de farmecul desuet al obiectelor din alte vremuri sau lumi, Sham este intrigat de misterul unei anumite șine de cale ferată și, în goana roților pe șine, el descoperă că vânătoarea unei cârtițe gigantice poate deveni o filosofie de viață.
- Titlu: Marea de fier
- Titlu original: Railsea
- Traducere din limba engleză de Iulia Anania
- Autor: China Miéville
- Editura: Paladin
- LOCUS AWARD FOR BEST YOUNG ADULT BOOK
De pe site-ul editurii
„Enorm de inventivă… Fiecare paragraf clocotește de ima‑ ginație și spirit.“ – The Guardian
„În acest roman fantasy, Miéville se abține imboldului in‑ evitabil de a luneca spre alegorie; el folosește mai degrabă operațiunile de salvare și recuperare ca pe un stil de scris în sine – pe lângă Melville, împrumută masiv din Robinson Crusoe și de la Robert Louis Stevenson.“ – Los Angeles Review of Books
„Fascinantă… o aventură de excepție.“ – NPR
„Miéville se întâlnește cu Melville! Este oare posibil ca simpla omofonie de nume să fi fost gestația inițială a unui concept atât de delicios? Dacă da, atunci creația transcende inspirația! Ca și seria Mașinăriilor mortale a lui Philip Reeve, romanul lui Miéville este preocupat în esență de enigma fe‑ lului cum a ajuns să fie transfigurată lumea aceea, ce izvor secret alimentează cosmosul său care a suferit o mutație?“ – Barnes & Noble
Odd și Uriașii de Chiciură, de Neil Gaiman
„A fost odată un băiat pe care‑l chema Odd şi nu era nimic straniu sau neobişnuit în asta, nu pe vremea aceea sau pe acele meleaguri. Numele său însemna „vârf de sabie“ şi era unul purtător de noroc.”
- Titlu: Odd și Uriașii de Chiciură
- Autor: Neil Gaiman
-
Traducere din engleză de Alexandra Columban
-
Ilustrată, hardcover, 152 pagini, 165×225 mm
- Editura Arthur
Descrierea editurii:
După ce tatăl său își pierde viața pe o navă vikingă, iar piciorul îi este strivit de un buștean, Odd trebuie să facă față și unei ierni care pare fără sfârșit.
Soarta lui e pe cale să se schimbe atunci când îi salvează viața unui urs. Ursul e însoțit de un vulpoi și un vultur, și toți trei se dovedesc a fi zei nordici, transformați în animale sălbatice de Uriașii de Chiciură. Mai mult, uriașii au pus stăpânire pe Asgard, ținutul zeilor. Iar Odd luptă să recupereze ciocanul lui Thor, să elibereze Asgardul și să-i salveze pe zei.
Dosarele Themis #2. Trezirea zeilor, de Sylvain Neuve
În copilărie, Rose Franklin a făcut o descoperire uimitoare: o mână metalică uriașă, îngropată adânc în pământ. Ca adult, și-a dedicat întreaga carieră științifică rezolvării misterului, care a început în acea fatidică zi: de ce a fost îngropat pe bucăți un robot titanic de origine necunoscută? Ani de anchetă au produs răspunsuri interesante – și întrebări și mai uimitoare. Dar adevărul este mai aproape decât oricând, când un al doilea robot, mai masiv decât primul, se materializează și se avântă în luptă cu intenții distructive.
Acum, omenirea se confruntă cu un scenariu de invazie de coșmar, devenit realitate, pe măsură ce și mai multe mașini colosale apar pe tot globul. Dar Rose și echipa ei de la Corpul de Apărare al Pământului refuză să se predea. Ei pot schimba valul dacă pot debloca ultimele secrete ale unei tehnologii extraterestre avansate. Cea mai mare armă pe care o folosește umanitatea este cunoașterea, într-o luptă de a moșteni Pământul. . . și poate chiar și stelele.
- Titlu: Dosarele Themis #2. Trezirea zeilor
- Autor: Sylvain Neuvel
- Traducere din limba engleză şi note de Alexandra Fusoi
- Titlu original: Waking Gods. Book two of the Themis Files
- Editura: Paladin
- Din aceeași serie: Dosarele Themis #1. Giganții adormiți
Toate sistemele în alertă, de Martha Wells
Într-un viitor-spațial dominat de corporații, misiunile planetare trebuie aprobate și finanțate de companie. Echipajele de explorare sunt însoțite de androizi de securitate furnizați de companie, pentru propria lor siguranță.
Dar într-o societate în care contractele sunt atribuite celui mai mic ofertant, siguranța nu este o preocupare principală.
Pe o planetă îndepărtată, o echipă de oameni de știință efectuează teste de suprafață, umbrite de comportamentul droidul de securitate furnizat de companie – un SecUnit conștient de sine, care și-a spart protecțiile și se referă la sine (deși niciodată cu voce tare) ca „Murderbot”. Dispretuit de oameni, tot ce își dorește cu adevărat este să fie lăsat singur suficient timp pentru a-și da seama cine este.
Dar când misiunea și, implicit, viața tuturor sunt în primejdie, oameni și droid trebuie să colaboreze pentru supraviețuire.
- Titlul: Toate sistemele în alertă
- Autor: Martha Wells
- Traducere din limba engleză de Iulia Dromereschi
- Titlu original: All System Red
- Editura: Paladin
- Premii: HUGO, NEBULA ȘI LOCUS.
Prezentarea editurii:
„Una dintre cele mai umane experiențe de care puteți avea parte în literatura SF a momentului: o mașinărie de ucis care este mereu îmbufnată și iubește telenovelele.“ npr.org
„Oricât ar părea de superficial, textul Marthei Wells este o lectură complexă ce ridică multe întrebări, oferindu-le cititorilor ocazia de a-și găsi propriile răspunsuri.“ sffbookreview.wordpress.com
„Toate sistemele în alertă vorbește despre liberul arbitru și autonomie, dar și despre dificultățile întâmpinate de introvertiți în viața de zi cu zi.“ fantasyliterature.com
Germenul Andromeda, de Michael Crichton
Guvernul Statelor Unite primește un avertisment de la cei mai buni biofizicieni din țară: procedurile actuale de sterilizare aplicate sondelor spațiale la revenirea pe Pământ, sunt inadecvate și nu se poate garanta decontaminarea lor eficientă.
Doi ani mai târziu, șaptesprezece sateliți sunt trimiși spre marginile exterioare ale spațiului, pentru a colecta microorganisme și praf pentru studii științifice. La întoarcere una dintre ele cade pe Pământ, aterizând într-o zonă pustie din Arizona.
La 12 mile de locul aterizării, în orașul Piemont, se face o descoperire șocantă: străzile sunt pline de cadavre ale locuitorilor, care par a fi murit în timp ce-și făceau activitățile zilnice obișnuite.
- Titlul: Germenul Andromeda
- Autor: Michael Crichton
- Traducere din limba engleză de Adina Barvinschi
- Titlu original: Andromeda Strain
- Editura: Paladin
- PREMIUL SEIUN PENTRU CEL MAI BUN ROMAN STRĂIN
Prezentarea editurii:
Lumea se poate sfârși în orice clipă. Poate fi un cataclism natural. Sau un fenomen cosmic. Dar cel mai probabil va fi o eroare umană. Numărătoarea inversă a omenirii este declanșată atunci când un germene de natură extraterestră extrem de versatil ajunge pe Pământ și provoacă instantaneu moartea tuturor locuitorilor unui orășel. Singurii supraviețuitori, un nou-născut și un bătrân, reprezintă răspunsul căutat de oamenii de știință. Tot ce au de făcut este să înșele timpul.
„Germenul Andromeda a introdus un nou gen literar, tehno-thrillerul… Crichton reușește să-și țină treji toată noaptea cititorii și să-i determine să lipsească de la job a doua zi.“ – San Francisco Chronicle
„Crichton este unul dintre marii noștri povestitori.“ – Newsday
„Literatura science-fiction ne înfricoșa cândva pentru că ni se părea atât de stranie, dar ne sperie astăzi pentru că ni se pare atât de familiară. Germenul Andromeda este la fel de realistă ca țeasta și oasele încrucișate de pe eticheta unei sticle cu otravă – și la fel de îngrozitor de eficientă.“ – Life
4 comentarii
Toate sistemele în alertă, de Martha Wells abandonat dupa 15 pagini.
Cum poate un robot sa fie jenat ca si-a uitat armura apoi stinjenit ca oamenii ii cer sa ramina cu ei pt ca el, vezi Doamne, nu e sociabil? Robotul asta isi face mai multe procese de constiinta decit mi-as face eu!
Ahaha! E bună observația. Am cumpărat și eu de câteva zile un pachet de la Nemira, printre care „Toate sistemele în altertă”… să vedem, să vedem…
Da, e greu de gasit un SF bun daca esti pretentios 🙂
Habar nu stiu de unde am un ebook „Povestiri SF sovietice” dar la asta citesc si am gasit citeva bune pina acum. Mai am unul „100 de povestiri SF selectate de Asimov” dar majoritatea sint slabe. Din povestirile lui Philip K Dick cam jumate sint mediocre dar vreun sfert sint incredibile! Si sint cinci volume…
Am ajuns și eu la concluzia că dacă din trei povestiri scrise (de mine), una e bună, trebuie să fiu foarte mulțumit. Ideal ar fi una din una, dar… om normal sunt 🙂