Colecția Science Fiction #10
Am prezentat revista acum două numere, când era în pregătire. Între timp ea a apărut, cu mici schimbări.
Acest număr zece este unul special, dedicat satelitului natural al Pămânutului: Luna. Spre deosebire de numerele obișnuite, acest număr tematic are doar povestiri, cu o scurtă prefață de Aurel Cărășel. Volumul conține opt proze scurte, semnate de autori Pavon și invitați, ce au ca inspirație mai multe documente trimise de editorul șef al publicației, Aurel Cărășel. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, Statele Unite ale Americii a suferit un colaps, dezintegrându-se în două mai blocuri militare și economice. La început Luna, apoi și restul Sistemului Solar, ajung să fie colonizate, respectiv să devină locul de luptă a puterilor pământene.
Chiar dacă nu toate povestirile urmează acest scenariu ele sunt bine scrise și volumul, publicat de editura Pavcon ca un număr special al revistei CSF, oferă o lectură agreabilă.
PROZĂ SF:
- Zbor de înger deasupra Therrei – de Aurel Cărășel
- Cursa – de Boris Velimirovici
- Crimă sub clar de Pământ – de Cristian Cârstoiu
- Mica sirenă vișinie – de Florin Giurcă
- Incidentul Indira – de Anamaria Borlan
- Amintirea măștii de cobalt – Florin Purluca
- Droid Roland – Daniel Timariu
- Caverna – Constantin D. Pavel
Helion Online #110
Ajunsă la a 110-a apariție online, longeviva revistă timișoreană oferă un sumar bogat. Editorialul, semnat de Costel Baboș, trece în revistă RomConul cu numărul 41, apoi avem o povestire umoristică, Cum să vinzi frigidere urșilor polari de Dan Banu și alte trei texte la rubrica NOVA THALASSA.
La traduceri este o povestire tradusă de Mihail Toma și semnată de J.J.Balke: Doar greierii. În rubrica Sinteze, întreținută de Mircea Opriță, sub titlul Feminitate și joc ironic citim o prezentarea a scriitoarei și traducătoarei Ana-Veronica Mircea. Mircea Băduț are un eseu interesant Science-Fiction-ul şi predicţia viitorului, iar doamna Rodica Bretin ne prezintă un nou caz din Dosarele Imposibilului sub titlul: Spirite neliniştite.
În revistă mai puteți citi recenzii și asculta o selecție muzicală de Adrian Bancu.
LiterNautica #7 / septembrie 2020
Numărul 7 a revistei de literatură LiterNautica are un bogat sumar constând, în principal, din povestiri. Cornel Bălan, sufletul revistei, autor ale cărui povestiri le puteți regăsi și în paginile revistei noastre, publică un interviu cu Cristian Vicol, autor de proză science fiction și fantasy, sub titlul: Mi-aș fi dorit să fiu Spooky Mulder.
PROZĂ
- Cealaltă jumătate – Martina Vianovi
- Peisajul deplin nu se află nicăieri – Laurențiu Daniel Ginghină
- Zidul de cauciuc – Michel A. Pavelescu
- Când America a invadat Afganistanul – Alexandra Niculescu
- Tăișul zimțat al nopții – Mihai Popa
- Nura – Camil Moisa
- Post Solar Saints – Cornel Bălan
- Izolatria – Adrian Scriminț
- Ficus – Irina Lupu
- Căderea – Pavel Nedelcu
- Moíra – Ionel Riti
- În ceață – Ioana Serota
- Rucsacul – Alin Buzoianu