Darius Hupov este cunoscut pentru implicarea sa în organizarea de evenimente culturale locale, dar și pentru dorința de a se implica național, chiar internațional. În zilele de 30, 31 mai 2020, va avea loc prima ediție a Festivalului de Film Science Fiction și Fantasy, Dumbrăvița, Timiș, în organizarea Asociațiației pentru Educație Complementară (APEC). Directorul acestui festival este Darius Hupov, autor de proză science fiction și fantasy, animator de evenimente, membru al unor cluburi și cenacluri de sf din Timișoara, participant și organizator la Eurocon 1994, Timișoara, secretar al Clubului de Literatură și Artă SFF Galaxia 42, redactor al revistei Galaxia 42, realizatorul podcastului Galaxia Imaginarului și, nu în ultimul rând, un foarte bun medic stomatolog.
Daniel Timariu: Salut, Darius, și mulțumesc pentru amabilitate! Prin acest interviu doresc să oferim cititorilor revistei noastre cât mai multe detalii despre evenimentele viitoare pe care le organizezi. Pentru început, te rog să-mi spui ce te-a determinat să te implici în organizarea Festivalului Internațional de Science Fiction și Fantasy.
Am încercat în viață să acord cât mai mult timp pentru pasiunile mele. Dintre toate pasiunile pe care le-am avut sau le am, cea pentru film este cea mai veche. De când mă știu mă uitam la filme la televizor și am fost pasionat de filmele pe care le-am văzut la cinema. După aceea, în adolescența timpurie, mi-am descoperit pasiunea pentru Science Fiction, literatură sau film, care a devenit una dintre preocupările culturale majore pe care le am și în momentul de față.
Din acest punct de vedere, Festivalul de film Science Fiction și Fantasy, pe care îl organizez, este o îngemănare naturală a celor două pasiuni de care am amintit mai înainte. Tot în mod natural, el se numește „The Galactic Imaginarium”, împrumutând numele primului podcast din România dedicat genurilor Science Fiction și Fantasy, „Galaxia Imaginarului”, pe care l-am lansat în anul 2014. Mi s-a părut foarte potrivit să aibă același nume, pentru că în acest podcast am încercat să condensez toate preocupările mele legate de Science Fiction și Fantasy, indiferent că e vorba de literatură, convenții SF, filme și seriale de televiziune sau alte manifestări care au ca subiect aceste genuri.
Un alt motiv important care m-a determinat să realizez festivalul de film este faptul că în România nu există, în acest moment, un festival de film dedicat exclusiv genurilor Science Fiction și Fantasy. Ca urmare, este o oportunitate de a realiza acest festival, pentru că el va fi o premieră în țara noastră. Nu în ultimul rând, am pornit această inițiativă pentru că mă pot baza pe o rețea de prieteni și cunoștințe, pasionați de Science Fiction și Fantasy, cu multă experiență în organizarea de manifestări culturale. Fără acest sprijin nu m-aș fi încumetat să plec în organizarea unui festival de film, care necesită un efort de echipă.
DT: Organizarea unui eveniment, fie el cât de mic, implică o echipă. Cine este echipa ta?
Când pornești să organizezi un proiect de mare amploare, te gândești să-ți formezi o echipă și, în primul rând, te gândești la cei apropiați ție, care au dat dovadă de sprijin și susținere a ințiativelor de-a lungul timpului.
Sunt deosebit de norocos pentru că o am alături de mine pe Simona Hupov, soția mea, care este, fără îndoială, acel om care m-a sprijinit zeci de ani în toate lucrurile pe care le-am înfăptuit. Ea este cel mai apropiat și cel mai eficient ajutor pe care l-am avut în organizarea festivalului de film.
O altă zonă din care am putut să adun alături de proiect oameni capabili și generoși este fandomul timișorean. Sunt acei oameni care au arătat în nenumărate rânduri că își dedică timpul și energia pentru proiectele culturale legate de zona Science Fiction și Fantasy.
Este vorba de membrii Clubului Galaxia 42, de la care am primit necondiționat sprijin pentru festival, din primul moment în care am anunțat public că voi face acest proiect.
Îi amintesc pe Cristian Vicol, care este realizatorul tuturor elementelor de grafică care definesc Festivalul de film, Daniel Timariu, care mi-a fost consilier principal legat de zona fandomului SF românesc, pe care o cunoaște atât de bine, Marius Gordan Jr., alături de care am participat la Eurocon și Worldcon în 2019 și care și-a oferit sprijin în momentele deosebit de tensionate prin care am trecut în acea perioadă și Cristian Koncz, care are mare experiență în organizarea de manifestări Science Fiction și care va coordona locația principală a festivalului. Ei sunt colaboratorii mei apropiați, care au dovedit de-a lungul timpului că răspund pozitiv la nevoile organizatorice ale festivalului.
Tot din mișcarea Science Fiction timișoreană au fost alături de mine Adrian Chifu și Lucian Ionică, care fac parte din juriul festivalului.
O altă zonă importantă din care am adus în echipă festivalului oameni de valoare sunt prietenii și cunoștințele apropiate. Deși nu toți sunt pasionați de Science Fiction sau Fantasy, s-au arătat doritori să mă ajute pentru că le-a plăcut acest proiect cultural, dar mai ales pentru că am venit la ei cu rugămintea de a mă sprijini. Pot aminti pe soții Bartalis Laura și Martin, pe finul meu Rareș Palioca, pe colegul meu de liceu Marian Rădulescu și pe Andrei Boroșovici, pe care l-am cunoscut pe când încă nu era directorul postului regional TVR Timișoara.
Un sprijin deosebit de important l-am primit de la Sorin Ciutacu de la Universitatea de Vest Timișoara, care mai departe mi-a recomandat-o pe Eliza Filimon, tot de la UVT, care a devenit un om foarte important în echipa festivalului, coordonând departamentul de traducere.
O altă componentă a echipei, de o importanță deosebită, este Daciana Neidoni, care se ocupă de aspectele financiar contabile ale festivalului.
După cum se observă este o echipă numeroasă, fiecare venind cu diferite abilități, care, adunate, formează un tot unitar și ne dă speranța că festivalul de film va fi o reușită.
DT: Efortul financiar nu e mic, de aceea, chiar dacă se spune că nu e frumos să vorbești de bani, te rog, spune-ne, de unde resursele necesare festivalului?
Piatra de încercare al a oricărei manifestări culturale este obținerea de fonduri financiare. Festivalul de film „The Galactic Imaginarium” nu face excepție de la această regulă.
Când am pornit în organizarea festivalului, m-am bazat, în primul rând, pe resursele financiare personale și ale familiei. Sunt norocos că am o firmă care se ocupă cu educația financiară și care merge bine. La fel Simona, prin afacerea ei cu servicii de after school este în măsură să poată, dar și dorește să sprijine financiar orice proiect personal sau de familie. Aceste două surse financiare sunt cele pe care am putut miza sută la sută. De aici a pornit drumul deosebit de anevoios, de a găsi în alte locuri sprijin financiar pentru un proiect care se află la prima ediție. Faptul că acum am început acest proiect și nu avem rezultate pe care să le arătăm celor care poate ar dori să ne sponsorizeze, este un handicap major. De aceea am avut succes cu cererea noastră doar la acele persoane care ne cunosc de ceva timp și știu experiența și seriozitatea noastră în domeniul organizării de evenimente. Din acest punct de vedere pot să spun că am primit un sprijin și o susținere deosebite din partea Primăriei și a Consiliului Local al Comunei Dumbrăvița. Oamenii din aceste structuri o cunosc pe Simona de mult timp, pentru că ea s-a implicat în activitățile culturale și educative ale comunității. Acest lucru a fost motivul principal pentru că are am fost întâmpinați cu brațele deschise la Primărie și la Consiliul Local, atunci când am venit cu propunerea ca Asociația pentru Educație Complementară, în care Simona este președinte, să încheie un protocol pentru a realiza Festivalul Părinților și Festivalul de Film la Dumbrăvița. Nu numai că primăria ne-a acordat spațiile necesare pentru a realiza aceste două manifestări, dar a căutat să găsească și sprijin financiar pentru ele.
Știind că va fi foarte dificil să obținem bani pentru un proiect care este la prima ediție, am încercat să contactăm firme din Dumbrăvița și din împrejurimi, pe care să le invităm să ne sprijine în realizarea festivalului cu produse sau servicii. Suntem recunoscători partenerilor noștri de program, firma 3D Proto Solutions care a furnizat servicii de printare 3D pentru machetele trofeelor festivalului, firmei DAB ITi din Dumbrăvița care oferă proiectorul video de mare putere pentru proiecțiile de film în sistem drive-in cinema, precum și monitoare pentru necesitățile festivalului, firmei Energy Games care aduce jocuri video pentru zona de video gaming, firmei Banu Events care furnizează cabina foto și oglinda magică pentru zona de fotografie, firmei Go Cab care ne ajută cu transportul invitațiilor speciali și de onoare, Pensiunii Genesa care ne cazează în Dumbrăvița invitații festivalului, restaurantului „Casa Bunicii” și restaurantului „La Ioji” pentru sprijinul acordat, precum și firmei Amulette, cea care realizează trofeele festivalului.
DT: Mai ales că vei avea și invitați internaționali!
Orice festival de film care se respectă vrea să aducă invitați deosebiți, pentru a fi prezenți în manifestările care au loc. Trebuie să spun că festivalul de la Dumbrăvița a avut șansa de a putea prezenta ca invitat de onoare o personalitate cunoscută iubitorilor de seriale TV din România. Este vorba de actorul britanic Miltos Yerolemou, care a jucat rolul lui Syrio Forel în serialul „Urzeala Tronurilor”. El a fost prezent și în alte filme binecunoscute, cum sunt „Star Wars episodul VII”, „Fata Daneză”, „Crima din Orient Express” și altele.
Zona invitaților speciali este mai numeroasă. Aici trebuie să amintesc scriitoarea de fantasy Rachel Kelly, din Irlanda de Nord, care este unul din fondatorii portalului cinematografic cinepunked.com.
Din Muntenegru avem doi invitați speciali, pe soții Adriana și Dragic Rabrenovic, care sunt editor și director al postului de radio din Bijelo Polje și organizatori principali ai celui mai mare festival de fantasy din estul Europei, Refesticon.
Din Serbia avem doi invitați speciali, pe Miroslav Lakobrja și Jovan Ristic, care sunt cei doi organizatori ai festivalului de film fantastic din Serbia.
Toți invitații speciali vor fi implicați în paneluri de discuții și dezbateri în cadrul festivalului și vor modera întâlnirile live cu realizatorii sau actorii din filmele prezentate în festival, care vor avea loc după proiectarea acestora. Dintre dezbateri amintesc „Cum să-ți întâlnești actorii / idoli la convenții și festivaluri de film” și „Coregrafia de luptă cu spada în teatru și film”. De asemenea vom avea două workshop-uri: „Water Dancig”, în care Miltos Yerolemou va preda lecții de spadă în stilul „Urzeala tronurilor” și „Cum să faci filme cu telefonul mobil”, realizat de firma XMedia.
Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc în mod deosebit doamnei filmului românesc, Irina Margareta Nistor, un om extraordinar care a acceptat să fie președinta juriului festivalului de film de la Dumbrăvița. Sprijinul ei este complex și constant, de când s-a alăturat echipei noastre. Ea a adus beneficii greu cuantificabile, datorită experienței și contactelor umane pe care dânsa le are. Îi mulțumesc în mod personal și rămân îndatorat pentru sprijinul pe care îl acordă.
DT: Cu ce-i vei uimi pe participanți? Cu alte cuvinte, de ce am veni la acest festival?
Atunci când am pornit să organizez Festivalul de film la Dumbrăvița, pentru prima ediție am avut în minte un proiect restrâns, dedicat în mare parte Fandomuluii Science Fiction din România. Ar fi fost un festival de nișă, în care să fie prezenți doar acei oameni care au o pasiune intensă pentru fenomenul SF.
Am fost deosebit de inspirat în momentul în care am căutat sprijin și consultanță din partea unei persoane care are o experiență foarte mare în organizarea de evenimente culturale. Când am vorbit cu Oltea Zambori (mulțumesc mult pentru ajutor, Oltea!) și când am spus ce vreau să organizez, a replicat rapid și la obiect (citez din memorie): „Sigur, poți să faci un festival pentru câteva zeci de oameni, dar de ce să te limitezi la atât, când în România sunt mii și mii de pasionați de film SF care nu sunt fani. Trebuie să le oferi și lor posibilitatea de a participa la acesta prima ediție a festivalului de film.”
Am fost intrigat de această propunere, la început, dar după o scurtă analiză mi-am dat seama că este o abordare extrem de bună. Atunci mi-am spus că trebuie să regândeasc modul în care voi organiza Festivalul și să îl transform într-un eveniment dedicat publicului larg, care să vină la festival indiferent de vârstă, atâta timp cât iubește filmul Science Fiction sau Fantasy.
Am adăugat pe lângă elementele clasice ale unui festival de film, care sunt proiecții și dezbateri pe marginea filmelor, workshop-uri, discuții și mese rotunde, o secțiune specială pentru marele public, în care acesta poate să se întâlnească cu fenomene culturale adiacente zonei de film SF, dar care sunt legate de aceasta. Este vorba de jocurile video, deosebit de populare, după care s-au făcut filme Science Fiction, sau chiar jocuri care sunt inspirate din filmele SF.
Un alt domeniu este cel de board gaming, adică jocuri de masă, extrem de populare în vestul Europei și SUA, care au teme legate de lumea filmului. Andrei de la Proti Plays, cel mai mare canal de youtube, din Romania, care face recenzii de board game va fi alături de noi la festival. Apoi mi-am îndreptat atenția spre zona de cultură pop, și aici am invitat în cadrul festivalului Asociația LARP Timișoara, care organizează jocuri de rol pe teme și scenarii de Science Fiction și Fantasy.
Tot în cadrul acestei zone adiacente vor exista observații astronomice dedicate publicului, care se vor realiza prin contribuția Asociației Române de Astronomie Culturală, dar și zone de fotografii, în care participanții vor putea să își creeze amintiri cu ajutorul cabinei de fotografii și a oglindei magice, sau a fotografiei cu fundal la alegere, toate pe teme Science Fiction și Fantasy.
În zona adiacentă nu putea să lipsească vânzarea de carte. Vor fi prezente standuri în care publicul poate cumpara carți cu literatură Science Fiction și Fantasy, printre care se vor găsi și cărțile care au stat la baza multor firme de succes.
Fiind o manifestare culturală care durează pe parcursul a două zile, de dimineața până seara, ne-am gândit să oferim publicului o modalitate ușoară de a găsi mâncare și băutură cât mai aproape de locația evenimentului. De aceea, în fața locației principale, Sala Polivalentă din Dumbrăvița, va exista punctul de vânzare mobilă pentru fast food.
Aceste elemente prezente la prima ediție vor constitui baza pe care va crește ulterior oferta festivalului. Idei sunt multe, totul depinde de fondurile pe care le avem la dispoziție și de capacitatea organizatorică a festivalului. Ce pot să vă promit este că pe măsură ce va trece timpul și vom fi tot mai puternici, la fiecare nouă ediție a festivalului veți găsi zone originale, care se vă surprindă în cel mai plăcut mod.
DT: O altă componentă importantă a festivalului este cea educativă. Organizatorul este o Asociație cu vechi rădăcini în organizarea de evenimente din zona educațională. Pentru ce să se pregătească copii și părinții?
În momentul în care am început organizarea festivalului, am cerut feedback de la comunitatea din Dumbrăvița, legat de ce dorește aceasta să găsească la această manifestare. Am primit în repetate rânduri cereri ca să existe o zonă dedicată copiilor, în care aceștia să aibă activități specifice cu caracter educativ și recreațional. De aceea vom avea o asemenea zonă în cadrul festivalului, în care copiii să poată să se simtă bine și să învețe lucruri noi.
Este doar o mică avanpremieră a Festivalului de Fantasy și Science Fiction dedicat copiilor, care va avea loc acest an, la prima ediție, împreună cu Festivalul părinților „Concordia familiae”. Acolo toate elementele de Science Fiction și Fantasy pentru copii vor avea o întindere mult mai mare și vor avea un concept închegat care să promoveze tot ce înseamnă oferta culturală în acest domeniu.
DT: Să revenim asupra scopului principal al acestui festival: filmul science fiction și fantasy.
Să nu uităm că, în primul rând, acesta este un festival de film Science Fiction și Fantasy. În momentul în care am început organizarea festivalului, am primit de la John Vaughan, directorul Festivalului Național de Film Science Fiction, Fantasy și Horror din Irlanda, una dintre cele mai importante informații și anume că trebuie să listez Festivalul nostru pe filmfreeway.com, care este cel mai mare portal dedicat legăturii dintre organizatorii festivalurilor de film și creatorii de filme. În momentul în care am listat Festivalul pe această platformă s-au înscris în prima săptămână peste 100 de filme, care au dorit să participe la festival. Între timp numărul acestora a crescut, în momentul de față avem 207 filme.
Din aceste firme vom alege cinci filme pe temă Science Fiction și cinci filme pe temă Fantasy, care vor fi jurizate și din care se va selecta un câștigător al trofeului de film Science Fiction și un câștigător al trofeului de film Fantasy.
Aș vrea să spun câteva cuvinte despre filmele înscrise în festival. Sunt filme din peste 40 de țări și cea mai mare parte a acestora aparțin genului Fantasy, după care urmează genul Science Fiction. Din restul filmelor, o parte sunt mai degrabă din genul horror, iar restul nu pot fi încadrate în genurile de bază ale temei festivalului și ca urmare au fost din start respinse.
Ca număr de oferte, cele mai multe filme sunt din Statele Unite, pe locul doi fiind Italia, iar pe locul trei Iranul. Am fost plăcut impresionat de calitatea filmelor iraniene, deși mare parte dintre ele nu se încadrează în genurile festivalului.
Din păcate, din România avem până în momentul de față doar trei filme, care sau înscris în festival, deși am încercat să transmite informația despre Festivalul nostru pe cât mai multe canale posibile.
O surpriză plăcută a fost faptul că am primit destul de multe filme de animație de foarte bună calitate, și când spun animație, nu mă refer neapărat la filme destinate copiilor. Se pare că acest gen de exprimare artistică în domeniul filmului este preferat de către autorii de Science Fiction și Fantasy, deoarece ei se pot exprima grafic mai ușor, fără a avea nevoie de decoruri sau efecte speciale scumpe, cum e cazul filmelor.
Sunt câteva firme de animație de tip stop motion care sunt extrem de bune și care cu siguranță vor fi prezente în festival în selecția finală, sau în cadrul filmelor care vor fi prezentate în afara selecției la festival. Trebuie să amintesc că vom avea cu o săptămână înainte de Festival, în weekend, un eveniment de drive-in cinema, cu intrare liberă, care se va desfășura în parcarea Sălii Polivalente din Dumbrăvița. Acolo vor fi proiectate filme care nu au intrat în selecția finală a festivalului, dar care sunt de calitate bună și foarte bună.
DT: Le vom viziona și noi, spectatorii?
Nu e ușor să vezi sute de filme, pentru a le aprecia valoarea și a le selecta în festival, pentru că trebuie să acorzi atenție maximă tuturor. Din când în când apare câte un film foarte bun, care este o delectare pentru un cinefil și care face ca tot acest efort să merite. Din acest punct de vedere, publicul va avea posibilitatea să vadă acele firme care într-adevăr au o valoare artistică deosebită.
Spectatorii vor trebui să fie atenți la clasificarea filmelor, pentru că între acestea vor fi și filme care nu sunt potrivite pentru a fi vizionate de către copii. Le-am selecționat în festival pentru că au o valoare artistică de netăgăduit și merită să fie prezente. De aceea, invităm publicul să citească cu atenție programul și să aducă copiii numai la filmele care sunt potrivite pentru aceștia.
Sunt sigur că publicul, fie că va veni la evenimentul de drive-in cinema, fie că va participa în cadrul festivalului la proiecțiile de firme urmate de discuțiile cu autorii sau actorii acestora, vor găsi filme pe placul lor. Spectatorii vor avea ocazia la intrarea în sala de proiecție să primească formulare de vot și să își exprime preferințele, pentru că în cadrul festivalului vor exista două premii de popularitate, votate de public, unul pentru zona filmelor de Science Fiction și unul pentru filmele Fantasy.
DT Care sunt criteriile de jurizare și în ce constau premiile oferite?
Pentru prima ediție a festivalului de film de la Dumbrăvița am decis să acceptăm în festival doar filme de scurt metraj. Aceste filme trebuie să fie sub 30 de minute ca durată și trebuie să se încadreze în genurile Science Fiction și Fantasy. Acest criteriu de jurizare este deosebit de important. De asemenea, la aprecierea unui film de către echipa de preselecție și de către juriu se iau în considerare: povestea originală, jocul bun al actorilor, calitatea excelentă a sunetului și muzica, locația potrivită și decorurile bine alese, expresivitatea și inovația în imagine și efecte speciale.
Filmele vor fi vor primi note de la 1 la 10, iar pentru selecția generală vor fi acceptate doar firmele care au note peste 7. Din acestea vor fi selecționate 10 filme: cinci Science Fiction și cinci Fantasy, care vor intra în zona de jurizare. Din cele care nu au intrat în jurizare, vor fi alese filme pentru proiecțiile de tip drive-in cinema, iar parte dintre acestea, care au tematică potrivită pentru a fi prezentate copiiilor, vor fi selecționate la Festivalul de Fantasy și Science Fiction pentru copii, care va avea loc din octombrie.
Cum spuneam, vom avea patru premii, după cum urmează: un premiu al juriului, cu trofeul „The Galactic Imaginarium” pentru film Science Fiction, la care se adaugă premiul în bani, de 1.000 de euro și un alt Premiu al juriului pentru film Fantasy, răsplătit cu trofeu și premiu în bani de 1.000 de euro. La acestea se adaugă cele două premii ale publicului și anume premiul de popularitate pentru film Science Fiction și premiul de popularitate pentru film Fantasy.
Juriul este alcătuit din Irina Margareta Nistor, care este președinta juriului, Andrei Boroșovici director al postului Național Regional de televiziune TVR Timișoara, Lucian Ionică, realizator de filme documentare și fotograf, Marian Rădulescu, autor și critic de film și Adrian Chifu, autor de film și compozitor de muzică electronică.
Mulțumesc celor amintiți mai sus pentru deschiderea totală și sprijinul oferit în realizarea festivalului, pentru faptul că au răspuns imediat și pozitiv invitației de a participa ca membri ai juriului în cadrul festivalului de film.
DT: Aceasta este prima ediție a Festivalului de Film SFF și ca orice început îți va fi greu. Așadar doresc să-ți urez succes și putere de muncă!
Mulțumesc pentru oportunitatea de a prezenta, în cadrul acestui interviu, Festivalul de Film Science Fiction și Fantasy de la Dumbrăvița.
Vă invit în 30-31 mai 2020 în locația principală a festivalului, la Sala Polivalentă din Dumbrăvița, precum și la locațiile secundare, unde vor avea loc alte manifestări. Nu uitați că în weekendul de dinaintea festivalului avem, în parcarea Sălii Polivalente, proiecția în sistem drive-in cinema, care este gratuită și deschisă publicului larg. Vă invităm să veniți la festival împreună cu copiii, care vor avea un loc de joacă special amenajat precum și multe activități care sunt potrivite vârstei lor. După cum vedeți, vârsta nu contează, ci doar pasiunea pentru știință și imaginație.
Este prima ediție și suntem hotărâți ca acest festival să aducă, an de an, invitați tot mai prestigioși și o paletă cât mai largă de manifestări culturale adiacente filmului Science Fiction și Fantasy. Doar prin numărul mare de participanți la acest proiect cultural vom putea să ducem mai departe și să creștem Festivalul de Film. Veniți la festival, simțiți-vă bine și la final dați-ne feedback despre manifestare, pentru ca să facem la anul un festival mai bun, pentru voi toți!
DT: Mulțumim, Darius! Mult succes! Vom fi alături de voi.