Virus #1 – Incubation (Ricard/Rica) – Delcourt 2019
O echipă de soldați îmbrăcați în combinezoane de protecție bacteriologică iau cu asalt un bloc dintr-o suburbie pariziană, dar cel pe care îl caută nu e acolo. Guillaume tocmai se îmbarcă într-o croazieră de lux, împreună cu câteva mii de tineri, câteva sute de părinți și copii, un ministru al culturii și o echipă de televiziune gata să filmeze o premieră – cel mai mare festival de muzică electronică organizat… pe mare. Foarte repede, unul dintre oaspeți se prăbușește și e dus la infirmerie; în timp ce echipajul (și echipa de filmare…) încearcă să-și dea seama ce se întâmplă, oficialitățile nu reușesc să dea de urma lui Guillaume. Dar de ce îl caută? Răspunsul, așa cum ați bănuit, e în titlul seriei – Guillaume e unul dintre cercetătorii dintr-un laborator al armatei, specializat în patogeni extrem de periculoși, laborator unde tocmai a avut loc un accident…
Primul volum al seriei construiește universul (Franța într-un viitor apropiat), ne prezintă personajele: oficialitățile (miniștri, generali, cercetători), echipajul navei de croazieră (căpitanul, doctorița, ofițerii de bord, etc.) și pasagerii (echipa de televiziune și oamenii obișnuiți veniți în căutarea distracției) și reușește să mențină suspansul – deși e clar încă de la început care e subiectul principal, enigmele minore rămân nerezolvate (de ce a urcat Guillaume pe vas? ce decizie vor lua oficialitățile? cât de gravă e situația, de fapt?).
Dacă povestea nu e încă foarte tensionată, dosarul medical de la sfârșitul albumului provoacă fiori reci – “Virușii, armele invizibile” e un rezumat al situației curente în domeniul armamentului biologic (la momentul apariției albumului, în ianuarie 2019) și o expunere foarte detaliată a tuturor agenților patogeni mortali cu care se confruntă omenirea – viruși (variola – singura boală contagioasă care a fost complet eradicată, gripa, rujeola, gripa aviara, turbarea, hepatita B, Ebola, febra Dengue, SIDA…) paraziți (malaria), bacterii (ciumă, anthrax, tuberculoză, stafilococi…).
Scenaristul, Sylvain Ricard, a fost peste douăzeci de ani cercetător științific în domeniul biologiei moleculare, și a încercat încă din 2008 să convingă editurile să investească în acest proiect, așa că nu e vorba de o exploatare rapidă a pandemiei, ci doar de o coincidență… fericită (pentru Delcourt, dar și pentru autori).
Virus #2 – Ségrégation (Ricard/Rica) – Delcourt 2020
În timp ce armata urmărește înregistrările camerelor de supraveghere din laboratorul P4, încercând să afle ce s-a întâmplat, pe vasul de croazieră echipajul face eforturi să țină situația sub control, organizând carantina, tratând bolnavii, inventariind morții și folosind piscina de pe punte ca o morgă improvizată. Dar în fața amenințării supreme oamenii devin și mai egoiști ca de obicei, iar micile conflicte se acumulează – homo homini lupus…
Căpitanul încearcă să afle cum reușește echipa de filmare să transmită în continuare informații către marele public, în ciuda bruiajului electronic, dar reporterii au un aliat surpriză… Dacă opinia publică e ferm de partea pasagerilor, autoritățile încep să ia în considerare și măsuri extreme – dar mai întâi caută o soluție mai puțin radicală.
Al doilea volum al seriei complică puțin intriga, firele narative evoluând în paralel și influențându-se reciproc – Ricard știe să schimbe punctul de vedere la timp pentru a ritma povestea, dar totul rămâne ușor de urmărit.
Și, bineînțeles, din ce în ce mai înfricoșător pe măsură ce aflăm mai multe despre virus – pentru că amalgamul de umor, acțiune și fiori reci are efectul scontat.
Virus #3 – Rebellion (Ricard/Rica) – Delcourt 2021
Vasul de croazieră e înconjurat de nave de război, iar aprovizionarea se face prin intermediul unor mici barje păzite de o vedetă militară de mare viteză. Bineînțeles că o parte a echipajului plănuiește o încercare disperată de evadare, capturând vedeta maritimă de patrulare.
În același timp, Guillaume, pacientul zero, cercetătorul care a fugit din laboratorul armatei, se hotărăște să colaboreze cu doctorița de pe vas; s-ar putea sa fie prea târziu, totuși, pentru că autoritățile au trimis o echipă de elită, dispusă sa facă orice pentru a recupera documentația și a șterge urmele implicării Franței în apariția virusului…
Dacă volumul al doilea se desfășura de-a lungul unei singure săptămâni, volumul al treilea face mai multe salturi în timp și închide brusc povestea, ca prin miracol – fiecare dintre firele narative deschise în volumul anterior se încheie corect dar nu foarte satisfăcător, cu o serie de happy-ends neverosimile și forțate, care contrastează cu finalul surpriză din ultima pagină, care lasă loc unui eventual volum 4.
Surpriză și nu prea – se știe că omenirea are resurse inepuizabile de răutate și inconștiență… 🙂 O trilogie interesantă.