Într-un oraș unde nimeni nu se poate odihni niciodată, o fată foarte obosită muncește cât e ziua de lungă, încercând să îmblânzească lupii sălbatici pe nume Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri și Sâmbătă. Când nici una dintre ideile ei nu pare câștigătoare, Nina se hotărăște să plece în ținuturile Babei Hârca, să-l elibereze pe blândul lup Duminică și să-și câștige astfel (în sfârșit!) o zi în care să facă doar ce vrea ea.
Da, “Duminica pierdută” e o bandă desenată despre… burnout. Pornește de la experiența personală a autoarei, bucătărită pe rețeta unei povești clasice (“Fata moșului cea cuminte”), pe care o amestecă din belșug cu fantezie, culoare și poezie, ca s-o pună la dospit în cuptorul imaginației, alimentat cu multă muncă (da, până și o poveste despre epuizarea nervoasă din cauza muncii excesive nu poate ajunge la cititori fără multă muncă).
Rezultatul e o carte pentru toate vârstele – copiii vor citi povestea și se vor bucura de lumea viu colorată, de personajele neobișnuite și de metaforele scrise și desenate, iar adulții vor recunoaște referințele la problemele lumii moderne și (poate) vor copilări oleacă, înainte de a recunoaște (și aplica…) povețele și soluțiile Ninei.
Nu, nu e o self-help book, nici nu se vrea neapărat moralizatoare; e “doar” o bandă desenată, frumos scrisă și încă și mai frumos desenată, care ne reamintește să încercăm să găsim timp pentru noi azi, acum, nu cândva, într-o duminică unde s-ar putea să ajungem cu și mai multe treburi și necazuri decât astăzi.
Pe lângă cele 56 de pagini de poveste, albumul mai conține și un dosar bonus despre procesul de creație – idee, basmele-sursă, geneza și schițele personajelor, construcția lumii… E întotdeauna interesant să intri în bucătăria creativă a autorilor, și dosarul merită cu prisosință să-l parcurgeți.
Dacă v-am convins, puteți cumpăra ediția Kickstarter a cărții aici: https://www.titia.ro/carti/duminica-pierduta.html